image

https://m.facebook.com/NejTillRFID
#STOPPARFID NU!
How far are we going to Neutrilize this shit!
This will NEVER Be accepted!
Calling for Direct ACTION!
#AnonFamily

På det här svenska företaget har anställda ett chip inopererat i handen10:00 Det låter kanske som hämtat ur en science fiction-film: människor som öppnar dörrar, skriver ut papper och kommunicerar med sina telefoner med en enkel handrörelse. Men på en arbetsplats i Stockholm är det här faktiskt verklighet.

   

Det är ett gäng anställda i innovationshuset Epicenter i centrala Stockholm som har låtit operera in ett microchip i sina kroppar för att underlätta arbetsdagen.

– Vi använder tekniken för att öppna dörrar, för secure printing, digitala visitkort och för att prata med smartphone-appar. Användningsområdena kommer säkert att öka, just nu är vi nyfikna på att se vad man kan göra i dag, säger Patrick Mesterton, vd och en av grundarna av Epicenter.

Innehåller unikt id

Hittills har omkring 15 anställda vid de olika bolagen som huserar i byggnaden nappat på erbjudandet. Chippet är ungefär lika stort som ett riskorn och placeras antingen mellan tummen och pekfingret eller på undersidan av handen. 

Ingreppet tar inte mer än ett par sekunder. Chippet skjuts in under huden med hjälp av en injektionsnål – samma teknik som länge har används vid märkning av hundar och katter. 

Rfid-chippet innehåller en unik kod, precis som nyckelbrickor och kreditkort, som kan programmeras mot olika läsare.

– När jag sätter min hand mot läsaren skickar chippet en signal till läsaren som då känner igen min kod, säger Patrick Mesterton, som själv nyss har låtit chippa sig.

– Det kändes, helt klart. Kroppen känner ju av det och vissa kan få lite feber. Men efter ett par dagar ska det inte göra ont och chippet ska fungera i stort sett på en gång. 

Hur säkert är det här ur hälsosynpunkt?

– Det vet inte jag. Men det är ju exakt samma teknik som man har använt på djur i många år och så länge det är medicinskt okej så ska inte det här vara några problem heller, säger Patrick Mesterton och påpekar att det är ett certifierat bolag som sätter in chippen, som går att ta bort. 

Ingen strålning

Martin Tondel, överläkare i arbets- och miljömedicin vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala, ser inga direkta hälsorisker med att operera in chippet, främst eftersom det inte ger ifrån sig någon strålning.

– Teoretisk sett skulle chippet kunna läcka ut metall eller plastkemikalier. Men jag är ytterst tveksam till att det det skulle kunna bli några större mängder som skulle kunna påverka hälsan, säger han.

Risken att chippet skulle ”vandra iväg” i kroppen, och i värsta fall orsaka en blodpropp, ser han också som liten. 

– Det låter otroligt, mest troligt är att det växer fast. Jag förmodar att man lägger chippet i underhudsfettet och där är blodgenomströmningen ganska dålig. Då är ju risken att det löser ut farliga ämnen också ganska liten, säger Martin Tondel